Translate

středa 9. července 2014

Chybějící diskurzy závislostí on-line i off-line


Článek „Doing Recovery online“  je zajímavá studie týkající se gamblingu, kterou realizovali kanadští výzkumníci Tanya Mudry a Tom Strong. Zajímavá je mimo jiné tím, že se v ní můžeme setkat s lidmi, kteří zůstávají vzdálení odborníkům a dávají přednost svépomoci skrze on-line diskusní fóra.

U nás tato fóra nejsou příliš rozšířená, ale vypadá to, že v Kanadě či USA poměrně dost. Myslím, že velkou roli hraje jazyk – k anglicky psaným fórům se mohou přidat miliardy lidí, když na to přijde. K česky psaným maximálně 15 milionů, když počítáme i Slováky.

Zaujalo mě, že fórum, které Kanaďani analyzovali, se docela blížilo atmosféře ve svépomocných skupinách typu Anonymních alkoholiků, i když s určitými modifikacemi. Účastníci byli podporováni, aby sdíleli své příběhy, byl přítomen moderátor, který udržoval základní pravidla. A především, zcela kraloval diskurz závislosti jako nemoci, která musí být léčena a kterou člověk nedokáže zvládnout sám.
Pamatuji si, jak jsem při postupném omezování kouření vstoupil na jedno fórum a sdělil tam svou vizi, že budu kouřit kontrolovaně. Čekala mě celkem ostrá smršť urážek, nebo minimálně otcovských poučení, že takto to nejde. Diskurz kontrolovaného užívání tam neměl místo.

Myslím, že je škoda, že tyto alternativní diskurzy, se kterými se člověk už vůbec nesetká v léčebnách ani v jiném off-line prostředí, nejsou moc přítomny ani on-line. Internetový prostor je podle mě místo, které podporuje alternativy a bylo by skvělé, kdyby měli možnost vzájemné pomoci i lidé, kteří se necítí jako oběti nemoci a nepovažují gambling nebo jinou závislost za něco co by nešlo zvládnout vlastními silami.
Citační údaje k článku: Mudry, T. E., Strong, T. (2013). Doing Recovery Online. Qualitative Health Research. 23: 313-325.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat