Translate

úterý 17. prosince 2013

Kritika neurovědeckého vysvětlení závislosti z pera neurovědce


Těším se, až si přečtu knihu "High price" od C. Harta. Podle tohoto článku to vypadá, že autor je dalším, kdo zpochybňuje mýtus o démonických drogách, které dokážou svými chemickými vlastnostmi zotročit člověka stejně tak jako krysy či potkany v klecích.
 
Ve svých četných experimentech Hart dokládá tvrzení, že až devadesát procent uživatelů nelegálních drog se nestane závislými. V tomto případě je to přesvědčivé nejen tím, že je neurovědec, ale také tím, že na vlastní kůži zažil, jaké je to vyrůstat v ghettu. Právě v sociálních podmínkách, nikoliv v mozku, spatřuje Hart kořeny temných stránek závislosti.
 
Cituji z recenze listu The Guardian: "Vyprávěním vlastního životního příběhu nám Hart nabízí fascinující vhled do kulturních norem své komunity, ve které vyrůstal na ulici, a do rasismu, jemuž čelil celý život. Nyní se jako významný vědec ohlíží s novým porozuměním zpět na své dětství, využívá své vědecké znalosti k tomu, aby přehodnotil cestu, která jej vedla k akademické kariéře, díky níž se vyhnul začarovanému kruhu drog, závislosti a vězení, ve kterém uvízla řada členů jeho rodiny a známých."
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat