Translate

pátek 14. března 2014

Krysí park ožívá!







Známý experiment kanadského psychologa Bruce Alexandra přezdívaný "Rat Park" (krysí park - psal jsem o něm zde http://psychologie.cz/kultura-zavislosti/) dostal hezkou komiksovou podobu: http://www.stuartmcmillen.com/comics_en/rat-park/#page-38.


Kromě toho jsem narazil na zajímavý výzkum v časopise Neuropsychopharmacology (http://www.nature.com/npp/journal/v37/n7/full/npp20122a.html), který je zajímavým doplněním ke krysímu parku. V první části došel k podobným závěrům: myši, které žili v bohatém prostředí, neměli výrazné preference užívat dál kokain, když jim byl jednou aplikován. Oproti tomu myši, které žili v izolaci, výrazně inklinovali k dalšímu užívání kokainu.

Ve druhé části ale výzkumníci obě prostředí kombinovali a zjistili, že pokud je myš přestěhována z bohatého prostředí do izolace, preference pro kokain roste ještě výrazněji než u myší, které žijí v izolaci od narození. A u těch myší, kde to bylo naopak, tedy které byly přestěhovány z izolace do parku, byla preference zpočátku stejná jako v izolaci, ale po 30 dnech už byla jen velmi malá.

Je skvělé, že výsledky krysího parku jsou stále potvrzovány, jenom škoda, že v tomto článku nebyly výzkumy Bruce Alexandra vůbec zmíněny.

(Foto: © | Dreamstime Stock Photos)

Žádné komentáře:

Okomentovat